Premis Vaca d’Or
Es fa lliurement del Premis Vaca d’Or anualment amb el càlcul de les dades de l’any anterior amb l’objectiu de visualitzar la tasca feta per part de les ramaderies de Catalunya a més de visualitzar dades que puguin ser rellevants pel sector.
INTRODUCCIÓ I CLASSIFICACIÓ
En l’Assemblea General de la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC) de 2005 es va acordar que una de les maneres de difondre el treball que duu a terme la FEFRIC, referent a la gestió del Llibre Genealògic i del Control Lleter Oficial de la Raça Frisona, seria establir uns premis anuals, que es lliurarien en l’Assemblea General a les explotacions que tinguessin els millors índexs Genètics i de Producció que s’elaboren a partir del Llibre Genealògic i el Control Lleter.
Fins la segona edició es donaven premis a les 10 millors explotacions en PRODUCCIÓ i a les 10 millors en GENÈTICA. En les edicions de la 3a. a la 7a. es premiaven les 5 millors en PRODUCCIÓ, les 5 millors en GENÈTICA i les 5 millors en MORFOLOGIA. En l’edició 8a. s’hi va afegir la classificació de les millors explotacions GLOBALS de Catalunya de la que se´n premien les 3 primeres atenent els índex de PRODUCCIÓ I GENÈTICA.
El 2018, 13a. edició i responent a la voluntat d’introduir una classificació única dels premis es va efectuar una nova fórmula de càlcul que engloba els tres índexs que disposem, indicadors de PRODUCCIÓ, GENÈTICA i MORFOLOGIA. En la 17a. edició el 2021 continuem amb la classificació única on premiarem les 20 millors explotacions de Catalunya.
L’índex de PRODUCCIÓ es basa en un índex tècnic econòmic (IF) que elabora cada any la FEFRIC segons les dades del Control Lleter de l’últim any. És un índex que té en compte la quantitat i qualitat de la llet produïda per vaca present en l’explotació.
L’índex de GENÈTICA es basa l’índex genètic de mèrit total ICO que elabora CONAFE a nivell de l’estat espanyol i s’elabora el rànquing d’explotacions per Catalunya. Aquest índex és una combinació dels índexs genètics compostos de producció (49%), morfologia (20%) i funcionalitat (31%).
L’índex de MORFOLOGIA es basa en la puntuació morfològica mitjana de les vaques vives de les ramaderies que combina 16 caràcters descriptius primaris agrupats en 4 regions (Estructura i Capacitat (25%), Estructura Lletera (15%), Braguer (40%), Potes i Peus (20%)).
El 2022, s’aprova la inclusió d’una nova classificació als premis Vaca d’Or, EFICIÈNCIA VITALÍCIA. NOVETAT
L’índex d’EFICIÈNCIA VITALÍCIA es basa en el càlcul de l’eficiència vitalícia mitjana de les vaques que han finalitzat la seva vida productiva a les ramaderies segons les dades del Control Lleter de l’últim any. L’Eficiència Vitalícia ens relaciona la producció de l’animal amb els dies de vida: prenem la producció vitalícia, la llet corregida per energia* (greix i proteïna), relacionada amb els dies de vida de l’animal, el quocient l’anomenarem eficiència vitalícia.
*Tyrrell, H.F., and J. T. Reid. 1965. Prediction of the energy value of cow’s milk. J. Dairy Sci. 48:1215-1223.
A continuació podeu consultar el resum i continguts de les diferents edicions 2023 i 2024.
PREMIS VACA D’OR 2023 (18a EDICIÓ)
El dijous dia 27 d’abril de 2023 s’ha celebrat l’assemblea anual de la FEFRIC i el lliurament dels 18ns.premis vaca d’or a Lleida, iniciant així l’etapa itinerant dels premis per tota Catalunya.
Adjuntem:
- Programa d’activitats
- Ponència a càrrec de Jordi Galian, tècnic en genètica de FEFRIC amb l’optimització de les eines acutals per la millora genètica i article amb el detall de l’anàlisi.
- Ponència Francesc Reguant
- Classificació dels premiats
Felicitar els 20 primers classificats i a tota la resta per fer-ho possible.
Moltes gràcies a tots!